Skip to content

Nu har vi röster så vi kommer in

26 maj 2014

Det blev ett mycket positivt valresultat i Värmdö kommun i EU-parlamentsvalet för Feministiskt Initiativ.

Ingela, Margaret, Calle

Ingela Rundström nr 3 på kommunlistan, Margaret Gärding EU-parlamentslistan och Carl Emanuelsson nr 1 på kommunlistan.

Fi fick 5,4 procent av rösterna, vilket var en ökning med 2,2 procent. Det innebär att Fi har fler röster än Centern, Kristdemokraterna, Vänstern, Junilistan och Piratpartiet. Om den här siffran håller i sig, så är ett mandat säkrat till kommunvalet i höst. Men det ska vi verkligen inte nöja oss med.

Tyvärr ökade Sverigedemokraternas röster till 8,5 procent, men de är inte fler än att vi kan nå den nivån vi också. Det är 434 röster vi talar om.

Vända fördomar till sanning

Vi ska inte blunda för de högerextrema, rasistiska och nazistiska människorna som har röstat på SD i Värmdö. Utan istället plocka ner fördom efter fördom med saklighet, statistik och reella Fi-lösningar samt Fi-förbättringar inom varje politikområde.

Antalet röstande till EU-parlamentet var fler än förra gången. Men tyvärr var det bara 48,6 procent som gick och röstade. Om du vill fördjupa dig mer i hur det gick i EU-parlamentsvalet så kan du läsa mer om resultaten här >>

 

Nu sätter vi igång och laddar för höstens val. Var med! Kom och planera och mobilisera kraft.

Varför du ska rösta Fi? För att vi är det modigaste antirasistiska partiet

Så här säger Linnea Bruno till svt.se  – Sedan några år tillbaka intar Fi platsen som det modigaste antirasistiska partiet, i den växande antirasistiska rörelse som är större än Fi.

Ingenstans är det så tydligt som hos Fi att ingen människa är illegal och att Sverige behöver en ny säkerhetspolitik med mänsklig säkerhet och mänskliga rättigheter på agendan – befriad från nationalism, krigsromantik och vapenexport till diktaturer.

Fi står för en bred, inkluderande feminism med nära band till aktivism och flertalet folkrörelser. Vi är inga elitister utan lyssnar in och förankrar politik hos asylrätts-, fackförenings-, freds-, funkis-, hbtq-, kvinnojours- och miljörörelserna.

Frågan om jämställda löner har vi drivit längre och envisare än något annat parti, likaså samtyckeslagstiftning mot våldtäkt och långsiktig finansiering till kvinnojourer.

Ekonomi är för oss ett redskap för att skapa värdiga villkor för alla – därför vill vi ha en reformerad socialförsäkring med en garanterad lägstanivå och stopp på vinstuttag i välfärden.

Snarare än en knuten näve vill vi vara en öppen hand för alla som vill ha ett mer öppet, jämställt och jämlikt samhälle.

Det är mycket kärlek och solidaritet i denna feminism. Därför blir vår ekonomiska politik vänsterorienterad – även om feminism överskrider vänster och höger – eftersom politik är mer än ekonomi.

Diskriminering, sexism och rasism kan inte härledas ur klassförtryck och kapitalism.

Därför behövs ett ideologiskt självständigt feministiskt parti i riksdagen, med förmåga att samarbeta med gröna, socialister och socialliberaler i kampen mot fascismen.

Läs  hela Linnea Brunos artikel här >>

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: