Skip to content

Tre åtgärder för ett hållbart samhälle

29 augusti 2014

Inför Framtidsveckan har Naturskyddsföreningen i Värmdö ställt följande fråga till partierna i kommunen: 

”Vilka tre åtgärder planerar ert parti för omställning till ett hållbart samhälle?”

Här kommer vårt svar:

  1. Kvinnor och män har olika stora klimatavtryck. För män är bilen, biffen och bostaden några av de stora klimatbovarna. Med fler kvinnor i beslutande organ på lokal, regional, nationell och internationell nivå kan vi få erfarenheter och perspektiv som minskar utsläpp och lär oss mer om hållbar konsumtion. Enligt Nacka-Värmdö Postens kartläggning innehar män 75 procent av chefspositionerna i Värmdö kommun. Feministiskt initiativ vill höja ambitionsnivån i kommunen och visa på hur jämställdhet är en viktig förutsättning för hållbarhet.
  2. Vi vill minska bilberoendet i kommunen genom att satsa på en spårbunden kollektivtrafik. El-driven spårtrafik är oberoende av framtida energislag till skillnad från busstrafiken som behöver byta drivmedel per fordon för en hållbar trafik. En spårbunden kollektivtrafik kan lättare fasas in på att drivas genom sol-, vind, vågkraft eller andra hållbara energislag i framtiden. Feministiskt initiativ vill höja ambitionsnivån i kommunen och bygga ett Värmdö där bilen inte är norm. Vi vill att kommunen ska bidra med fler hållbara alternativ som cykelbanor, bil/båtpooler, och infrastruktur till elbilar i de fall kollektivtrafiken inte når alla invånare.
  3. Vi vill öka den kommunala skolans ambitioner i att undervisa om hållbarhet för elever och blivande makthavare. Med normkritisk pedagogik kan vi ifrågasätta dagens konsumtion ur både ett makt och hållbarhetsperspektiv. Sverige som ett av världens rikaste samhällen kan bli ett föregångsland för en hållbar livsstil som genomsyrar allt från vardagslivet till internationella avtal och relationer. Feministiskt initiativ vill höja ambitionsnivån i kommunen och sätta hållbarhet som ett av den kommunala skolans viktigaste kunskapsuppdrag.

Vill du veta mer om vår politik för ett hållbart samhälle? Kom på Homeparty på måndag den 1 september.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: